The knowledge of human nature

Sommige mensen kunnen zo stom zijn. Ze kunnen je een mes in de rug steken en vervolgens vragen: wat is er, waarom ben je boos, wat heb ik nou weer gedaan?

Ik zit in een richting waarbij ik een vak heb genaamd psychologie. In dit vak leerden we afgelopen jaar over de mens maar ook over mensenkennis. Iedereen heeft mensenkennis maar de ene persoon meer dan de ander. Dit is wat ik zo fascinerend vind aan de mens. Je hebt verschillende factoren die meespelen in de mens om te bepalen hoeveel mensenkennis je nu in werkelijk hebt. Dit kun je niet met een getal exact bepalen, dit moet op het gevoel gaan.

Een eerste factor die kan meebepalend zijn voor mensenkennis is je leven zelf. Je kan een leven lijden waarbij je veel mensen hebt geholpen en geluisterd hebt naar deze mensen zonder dat je het beseft dat je ze aan het helpen bent. Je kan ook een job hebben waarbij het belangrijk is sociaal vaardig te zijn op een gepaste manier. Hierbij kan ik het illustreren aan de hand van een voorbeeld van Mr. Bean. Dit is een personage die ik nog herken uit mijn jeugd met zijn grapjes en streken dat hij uithaald zonder dat hij beseft dat hij verkeerd is.

In bovenstaand filmpje krijg je te zien hoe mr. Bean omgaat met de medemens. Hij heeft niet door dat zijn gedrag niet voldoet aan de normen en waarden van de maatschappij waarmee de andere mensen opgevoed zijn. Hij is er zich niet van bewust dat het niet gepast is om zo met de mensen om te gaan alleen om zijn bestwil. Hij vernedert de vrouw die in het gips zit door non – verbale communicatie. Je ervaringen die je hebt kunnen ook een rol spelen met hoe je de wereld ziet of kunnen je persfectief veranderen waarop je mensen of de wereld op zich bekijkt.

Nu zal ik twee verschillende mensen bespreken die het tegenovergesteld zijn van elkaar. Persoon 1 heet Julie en is 15 jaar oud, persoon 2 heet Noah en is 18 jaar oud. Ze zijn allebei soort gelijk opgevoed en leven nu allebij onder hetzelde dak. Noah denkt alleen aan zichzelf, hij klaagt en zaagt de hele dagen over hoe moeilijk zijn leven wel is en wat hij vind… Kortom alles draait om hem. Als er iemand anders dan iets zegt tegen hem wordt hij boos ookal is het niet slecht bedoelt. Hij verplaatst zich niet in de andere persoon. Julie is niet zo. Zij helpt waar kan en bij haar komen de mensen dicht bij haar op de eerste plaats, ze luistert en probeert te helpen waar kan. Waneer iemand iets zegt tegen haar weet ze dat er verschillende manieren zijn waarop je het kunt interpreteren.  In tegnstelling tot Noah kan ze zich wel verplaatsen in de andere persoon en weet ze meestal wel welke manier ze iets moet interpreteren naar gelang de persoon. Mensenkennis draait dus niet alleen om levenservaring, leeftijd of geslacht maar ook om erfelijkheid. De ene mens is daar nu eenmaal beter is dan de andere mens.

Bij mensenkennis kunnen er ook fouten gebeuren. Je denkt dat je een persoon goed hebt ingeschat en je hebt al een oordeel klaar maar je bent verkeerd. Een eerste indruk kan bijvoorbeeld bepalen hoe je met die persoon omgaat maar je eerste indruk kan altijd verkeerd zijn, daarom is het belangrijk om iemand een tweede kans te geven. Stel dat er iemand naar je toe komt met een probleem en je wil helpen. Die persoon doet zijn/haar verhaal en hierna kijkt deze persoon je aan, wachtend op een antwoord. Hierbij is het belangrijk om geen eigen ervaringen op te rakelen en deze uit te spuwen. Deze ervaringen kunnen soms helemaal niet relevant zijn met het probleem van deze persoon. Luisteren kan al heel iets betekenen. Een goede stap is om te praten.

Iedereen neemt anders waar en het is niet omdat je iets gezegd of gedaan hebt dat het ook op de manier waarop je denkt, is aangekomen bij de andere persoon. Daarom is het best om hier rekening mee te houden. Volgens mij is mensenkennis iets wat moet geleerd worden maar iets wat ook gedeeltelijk in je genen moet zitten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s